S námi finanční krizi zvládnete raz...dva

aktuality o Prasečí chřipce

14.05.2009 17:10

 Havana -  Právě v době, kdy čtrnáct dní nečekaných prázdnin končí a většina mexických školáků se vrací do školních lavic, přišla zpráva, že se v zemi, odkud se začala zhruba před dvěma týdny šířit nákaza do světa, údajně nakazilo až 23 000 osob - tedy mnohem víc, než kolik uvádějí oficiální dokumenty mexických úřadů.

Tvrdí to zpráva vypracovaná odborem pro pandemie při Světové zdravotnické organizaci (WHO) a zveřejněná v novém vydání vědecké revue Science.

V Mexiku stejně jako v dalších zemích světa "představují potvrzené případy A(H1N1) pouze příslovečnou špičku ledovce", konstatovala Anne Schuchatová, která je náměstkyní ředitele amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), jež se na zprávě WHO rovněž podílelo.

Schuchatová přitom uvedla jako příklad USA, kde jsou statistiky z jednotlivých států unie postaveny na údajích zahrnujících pouze osoby, které přišly do zdravotnických zařízení, aby si tam nechaly udělat test na nákazu virem A(H1N1).

Ovšem velká většina lidí, kteří se takzvanou prasečí chřipkou nakazili, se velmi rychle zotavuje, a nemá tedy potřebu jít do laboratoře a nechat si tam udělat test, dodala Schuchatová. Proto je také CDC ani nevede ve svých statistikách.

Rozdíl mezi oficiálními čísly a výroky CDC znovu ilustruje nejasnou situaci ohledně nemoci. Svět stále neví, zda je obava z prasečí chřipky spíš výplodem médií, nebo reálně hrozí pandemie srovnatelná kupříkladu s atakem španělské chřipky. Ilustruje to i čerstvý výrok náměstka šéfky WHO Keidžiho Fukudy, který v pondělí prohlásil, že „situace je zmatečná".

       Nákazu hlásí 31 zemí, nově i Kuba

První případ nákazy virem A(H1N1) mezitím oznámily kubánské úřady. Podle oficiálního prohlášení ministerstva zdravotnictví jde o mexického studenta. Pacient stejně jako dalších 13 mexických studentů je nyní na pozorování.

Kuba se tak stala již 31. zemí, kde byla nákaza zaznamenána. Ve světě je v současnosti evidováno přes 5000 lidí, kteří se novou chřipkou označovanou jako A(H1N1) nakazili.

Nejvíce registrovaných infikovaných je ve Spojených státech, kde je celkem nakaženo přes 2500 lidí. V Mexiku úřady evidovaly 2026 pacientů, v Kanadě 284. Nový virus připravil o život prokazatelně 53 osob - 48 v Mexiku, tři v USA, jednoho v Kanadě a jednoho v Kostarice.

Většina lidí si nemoc přivezla z Mexika či z USA. Ve čtyřech evropských zemích odborníci ale údajně zaznamenali už 42 případů, kdy se člověk nakazil přímo ve své vlasti. Dva takoví pacienti jsou v Německu, jeden v Itálii, devět ve Španělsku a 30 v Británii.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.